poster het perfecte leven

‘SYNOPSIS

In een tijd en een wereld waar diversiteit zo groots lijkt te zijn, weet ik niet beter me altijd te hebben aangepast aan het “perfecte” leven dat ik ken. Te kunnen conformeren aan hoe ik ben opgegroeid, in een veilige, harmonieuze en degelijke omgeving waar alles duidelijk is en door middel van routine wordt geleefd. Hierdoor heb ik me eigenlijk nooit echt afgevraagd hoe dat anders zou zijn. Ik leef net als mijn familie, keurig tussen de lijntjes. Maar nu ik de volwassenheid nader, roept dat toch wel vragen op. In deze documentaire bevraag en onderzoek ik het perfecte leven van mijn familie. Ik ga deze routine doorbreken door de regie over te nemen, omdat ik veel vragen en irritaties heb over dit bestaan. Door hun te bevragen en te confronteren met situaties die niet in dit leven passen wil ik erachter komen in hoeverre ik gevangen zit in dit leven. Wil ik dit leven blijven leven of bestaat er een leven buiten de lijntjes?

 

‘HET PROCES

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt aan mijn eerste documentaire, genaamd ‘HET PERFECTE LEVEN’. In deze documentaire ben ik opzoek gegaan naar antwoorden op mijn vragen over het leven wat ik leid. Hierbij heb ik me afgevraagd of het leven wat ik leid uit mijn eigen behoeftes komt of dat ik kopieer wat mij is voorgedaan tijdens mijn opvoeding en het opgroeien. Dus in één onderzoeksvraag samengevat: ‘In hoeverre zit ik gevangen in het leven dat ik leid?’ Het is een film geworden die heel persoonlijk is en die de kijker laat zien dat mijn familie en ik ons zo kwetsbaar mogelijk hebben opengesteld. Ik hoop hiermee een bepaalde herkenbaarheid te creëren. Een herkenbaarheid die aanzet tot nadenken bij zowel de personages als de kijker.

Om een bepaalde houvast te creëren tijdens het maken van deze film heb ik voor mezelf een aantal regels opgesteld. Deze regels heb ik gemaakt door mezelf af te vragen wat ik in mijn laatste jaar op de kunstacademie nog wil leren en waarin ik me wil ontwikkelen. Ik ben een maker die graag het gesprek centraal stelt. Ik wil met zo min mogelijk middelen een zo’n oprecht mogelijk beeld creëren. Hierbij ben ik niet per definitie opzoek naar een feitelijke waarheid maar zoek ik naar een gevoel of emotie die bij zowel de deelnemer als de kijker blijft hangen en laat nadenken. Deze manier van werken heb ik gecombineerd met het verhaal wat ik heb willen vertellen. Ik ben op stap gegaan met wat set licht, een statief, camera, zendertjes en ben zo gaan onderzoeken of ik, alleen, als maker een zo’n puur en eerlijk verhaal kan vertellen. Hierbij moest ik dus de afweging maken of ik voor een fantastisch visueel spektakel wilde gaan met een hele crew of dat ik mijn inhoud en ontwikkeling belangrijker vond. Dit was geen moeilijke keuze. En ben uiteraard voor het laatste gegaan. Waarschijnlijk ook omdat dit een van de weinige keren zou zijn waarbij dit nog kan en ik volstrekt helemaal mijn eigen ding kon doen. Het was daardoor voor mij dan ook een bijzonder, intensief en leerzaam traject. De film is te zien via het platform ‘Makers van Morgen’ van de VPRO | 2Doc.

‘VERTONINGEN

– DOCfeed voorvertoning experimenteel werk – Eindhoven 2019

– GRADUATION SHOW Eigenheimers – Breda 2019

– Geselecteerd NFF Studentencompetitie – Utrecht 2019

– Geselecteerd VERS Film in het Park – VondelCS 2019

– Geselecteerd CULTUURNACHT – Breda 2020